Solat sunat witir 3 rakaat. Solat Sunat Witir

Cara Solat Witir Yang Mudah Dari JAKIM & Bacaan Ringkas

3 solat rakaat witir sunat

Wallahualam ~ Hanya Allah SWT Maha Mengetahui.

Bacaan Niat Sholat Witir 1 Rakaat, 2 Rakaat, dan 3 Rakaat

3 solat rakaat witir sunat

Agak mushkil, harap ustaz bole memberikan penjelasan dan pandangan.

14

SOLAT SUNAT WITIR

3 solat rakaat witir sunat

Ada riwayat yang mengatakan bahawa Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam tidak pernah meninggalkan Solat Witir walaupun sekali. Hadis Sunan At-Termizi Jilid 1.

4

Bolehkah Shalat Witir 3 Rakaat Sekali Salam ?

3 solat rakaat witir sunat

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ Solat Sunat Witir merupakan sunat muakkad yang amat penting dan digalakkan melakukannya.

18

the story of PUTERISM: Solat Tarawih 8 Rakaat + Solat Witir 3 Rakaat = 11 Rakaat.

3 solat rakaat witir sunat

Jika saya mendirikan satu rakaat adakah perlu membacanya jugak? Assalamualaikum ustaz…saya pernah terbaca dalam satu buku yang menyatakan bahawa jika kita telah melakukan solat witir selepas isyak sebanyak 3 rakaat kerana kita khuatir tidak sedar utk bangun bertahajjud…tapi jika bangun bertahajjud sebelum subuh,kita boleh mengakhiri solat mslam itu dgn 2 4 rakaat witir kerana ia dikira jumlahnya adalah bersamaan dgn 7 rakaat 3 rakaat selepas isyak tadi dan 4 rakaat selepas tahajjud tadi ….

12

Bolehkah Shalat Witir 3 Rakaat Sekali Salam ?

3 solat rakaat witir sunat

Solat witir dilaksanakan dalam jumlah rakaat yang ganjil iaitu sama ada satu, tiga, lima dan rakaat ganjil seterusnya. Saya ada terbaca satu komen mengatakan menyapu muka selepas salam adalah sunnah. Doa Solat Tarawih اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلَّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ اَفْضَلَ صَلَوَاتِكَ الَّتِىْ صَلَّيْتَ عَلَيْهِ، يَا ذَاالْجَلاَلِ وَاْلإِكْرَامِ، يَاأَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ.

9

Niat Sholat Witir 1 Rakaat, 2 Rakaat dan Niat Sholat Witir 3 Rakaat Berikut Tata Cara & Doa Witir

3 solat rakaat witir sunat

Adakah jahar pada tiga rakaat semuanya ataupun hanya dua rakaat yang pertama sahaja. اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه Kemungkinan mereka berdasarkan pendapat yang solat Witir termasuk dalam solat Tahajjud iaitu solat wajib sebelum difardhukan solat 5 waktu yang menjadi amalan dan tidak pernah Rasulullah SAW tinggalkan. Artinya : "Saya berniat shalat witir tiga rakaat menghadap kiblat karena Allah ta'alaa".

9

Solat Witir: Niat, Cara, Kelebihan dan Waktu Melakukannya

3 solat rakaat witir sunat

Ini kerana ia turut dianjurkan oleh Rasulullah SAW dan Baginda sendiri melakukan solat sunat witir walaupun sedang bermusafir. Dalam sebulan, Alhamdulillah saya terlepas satu atau dua malam sahaja solat Tahajjud disebabkan terlalu penat disiang hari walaupun disunatkan tidur sekejap sebelum Zuhur atau kerana outstation. Tarawih pertama malam sebelumnya memang kami dah pasang niat nak solat di masjid baharu ni.